11560, 11592 Anders Qvarfordt
Smältare (Smed).
Född: | omkring 1580 Tyskland, Sachsen, Querfod 1) | Förmodad födelseort. |
Arbete: | 1610 Norge, Baerums Verk 1) | Smältare vid Baerums Verk i Norge 1610 |
Barn med ?
Noteringar
Enligt författaren Yngvar Hauge fanns två bröder, Anders och Michael, som arbetade som smältare vid bruket när det öppnade år 1610. Anders kan ha varit ca 10 år äldre än brodern. De ska ha kommit tillsammans med en nära släkting från Sachsen i nuvarande Tyskland. Släktingen uppges heta Seeburg, men de har inte framkommit om han var med i Norge utan kom med till Sverige och Finnspong.
Namnet Qvarfordt kan vara en "försvenskning" av Anders från Querfurt (staden i Sachsen- Anhalt som bröderna tros komma från). Bara en liten del ett lands befolkning kunde skriva vid den här tiden och de som gjorde det fick skriva vad de trodde sig höra. Det är inte konstigt att det förekommer över 20 olika stavningar av namnet Qvarfordt i kyrkböckerna.
Läs mer på: en.wikipedia.org/wiki/Querfurt www.qvarfordt.info
______________________________________________________________ Info från annat ställe....
Enligt "Baerums verks historie", författad av Yngvar Hauge, utgiven i Oslo 1953 så fanns vid Baerums verk i Norge år 1610, då detta verk grundades, två smältare vid namn Mikkel och Anders Querfod. Levde 1627 i Finspång (E) (SvA nr 9/1994). Släkten Qvarfordt nämns första gången 1627 i Finspång, Risinge (E) med en Anders Qvarfordt (Svenska Antavlor nr 9/1994 s. 392). Han och hans nio barn nämns i ett domstolsprotokoll i Risinge 1695. Fem av hans sex söner var smeder och två av hans tre döttrar var gifta med smeder.
Från mitten av 1600-talet finns släkten i Skärblacka, Kullerstads sn (E), i slutet av 1600-talet vid bruken i Hällestad, Risinge och Vånga (E) samt i Asker (T). Till Ankarsrum kom de först i slutet av 1800-talet. Teorin är att släkten är tysk och inte från Vallonien. I Sachsen finns en stad som heter Querfurt. Tänker man sig att den förste person hette Anders i förnamn blev han kallad Anders från Querfurt som sedan försvenskades till Anders Qvarfordt.
Kurt G Trägårdh har funnit att släktnamnet Qvarfordt saknas ofta både i hammartingsprotokollen och kyrkböcker. Där de finns stavas de på c:a 16 olika sätt, varför han genomgående använder "Qvarfordt". I dag stavar 50% av släkten namnet Qvarfordt. Följande stavningar har han påträffat: Cvarfordh, Kvarfordh, Kvarfordt, Kavarforth, Quarford, Quarfot, Quarfordt, Qvarfordt, Qvarfors, Qvarfort, Qvarforth, Qvarfot, Qvarfoth, Qvarfott, Qwarfordt, Qwarfort.
Personhistoria
Källor
|